Yazım Kuralları

DERGİYE GÖNDERİLEN ÇALIŞMALAR ŞU SIRAYI İZLEMELİDİR:
  1. İlk sayfa (Yazarların Künyesi ve çalışmanın Türkçe İngilizce başlığı); çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlığı sayfa ortalanacak şekilde alt alta büyük harfle tek satır aralıklı, Times New Roman karakterinde 12 punto olarak yazılır ve hemen onun altında yazıdaki katkı sıralarına göre yazar/yazarların ad ve soyadları, ORCID numaraları, adresleri telefon numaraları ve E-mail adresleri sola yaslanarak alt alta sıralanır. Yazarların içerisinde yazışmalardan sorumlu olacak yazarın (correspond  author) yanına tırnak içinde “Yazışmadan sorumlu yazar” ifadesi eklenir (EK-TR: Yazar Bilgi Şablonu) (EK-ENG: Yazar Bilgi Şablonu).
  1. İkinci dosya olarak (Çalışma metni başlıktan itibaren bir bütün halinde verilir); Buna göre; TÜRKÇE BAŞLIK; sayfa ortalanarak büyük harf Times New Roman karakterinde, 12 punto, koyu yazılmalı ve kısaltma kullanılmamalıdır, Yazar/yazarların adı-soyadı bu bölümde verilmemelidir (EK-TR: ROL Spor Bilimleri Dergisi Yazım Şablonu) (EK-ENG: ROL Spor Bilimleri Dergisi Yazım Şablonu).
  1. “ÖZ” başlığı; Times New Roman, 10 Punto, 1 satır aralığında yazılmalıdır. 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde tek paragraf olmalıdır. Çalışmayı yapmaya neden ihtiyaç duyduğunuzu belirten tek cümlelik bir giriş cümlesi ile özet başlamalıdır. Giriş, amaç, denekler ya da araştırma grubu, veri toplama araçları, işlem yolu, verilerin analizi, kısaca bulgular, kısa bir sonuç yer almalı ancak başlıklar halinde verilmemelidir.
  1. “İngilizce başlık” (Türkçe özet yazım kuralları geçerlidir).
  1. Anahtar Kelimeler: Alfabetik sıralı, kelimeler arası virgülle ayrılmış olmalı, en az 3 en fazla 5 kelime. Times New Roman, 10 Punto, 1 satır aralığında yazılmalıdır.
  1. Makale bölümleri; Makale metni şu bölümlerden oluşur: "GİRİŞ", "YÖNTEM", "BULGULAR", "TARTIŞMA VE SONUÇ", "ÖNERİLER", "GENİŞLETİLMİŞ ÖZET" "KAYNAKLAR" bölümünden oluşur. Bu başlıklar; sola yaslanmış, büyük harf, 12 punto ve koyu yazılacaktır). 
  1. Gerekli görüldüğü durumlarda KAYNAKLAR’dan önce “TEŞEKKÜR” (acknowledgements) bölümü yazılır.
  1. Yazar telif hakkı devir formu: Sorumlu yazar tarafından imzalanmış form. Taahhütname(docx)

YAZI DÜZENİ

***ÖNEMLİ NOT: YAZIM ŞABLONUNA UYGUN GÖNDERİLMEYEN TÜM ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAKTIR!!!

BAŞLIK:

Çalışmanın başlığının ilk büyük harfi büyük ve ortalı olarak 12 Times New Roman karakterinde koyu yazılacaktır. Türkçe ve İngilizce Başlıklardaki özel isimlerin sadece ilk harfleri büyük olacaktır. Geri kalan her kelimenin ilk harfleri küçük olmalıdır.

ÖZ/ABSTRACT:

Times New Roman, 10 Punto, 1 satır aralığında yazılmalıdır. 200 kelimeyi geçmeyecek (İngilizce 300) şekilde tek paragraf olmalıdır. Çalışmayı yapmaya neden ihtiyaç duyduğunuzu belirten tek cümlelik bir giriş cümlesi ile özet başlamalıdır. Giriş, amaç, denekler ya da araştırma grubu, veri toplama araçları, işlem yolu, verilerin analizi, kısaca bulgular, kısa bir sonuç yer almalı ancak başlıklar halinde verilmemelidir.

İngilizce yollanan çalışmalarda; Türkçe özet İngilizce özetin altına eklenmelidir.

ANA METİN:

Çalışmanın konusu, gerekçeleri ile birlikte problem ve araştırmanın kuramsal ya da kavramsal çerçevesi ortaya konulmalıdır, temel kaynaklara ilişkin değerlendirme yapılmalı. Giriş bölümünün son paragrafında çalışmanın amacı, özgün değeri belirtilmeli. Giriş bölümünde tanımlar, kısaltmalar, varsayımlar ve sınırlılıklar, eğer varsa, bu bölümde gerekçeleri ile birlikte sunulmalıdır.

Makale metni; Times New Roman 12 punto, ilk satır 1 cm içerden, satır aralığı 1,5nk olmalı. Sayfa kenar boşlukları her yönden (alt, üst, sağ, sol) 2,5 cm olmalı. Bölümler arasında veya paragraflardan sonra 6nk boşluk eklenmelidir.

Ana metinde yer alacak şekiller, grafikler, fotoğraflar ve çizelgeler çalışmanın içinde, bahsedildiği yerde verilmeli ve numaralandırılmalıdır. Şekil, grafik ve fotoğraflar JPG, TIFF formatında sunulacaktır. Tabloların üstüne tablo numarası ve başlığı yazılmalıdır. Tablolar sayfa düzenine göre ya 8, 9 ya da 10 punto olarak yazılabilir. Türkçe yazılan makalelerde ondalık gösterimlerde "virgül" işareti, ingilizce yollanan çalışmalarda ondalık gösterimler "nokta" işareti ile gösterilmelidir. 

TEŞEKKÜR (ACKNOWLEDGEMENTS):

Teşekkür zorunlu değildir. Ancak yazar/yazarlar, araştırmaya katkısı yazarlık düzeyinde olmayan kişilere birkaç cümlelik teşekkür yazabilirler.

Yazılması halinde Destek ve Teşekkür Beyanı Bölümünde yer verilmelidir.

KAYNAKLAR

Alfabetik sıraya göre verilmelidir. 10 punto Times New Roman. Kaynaklar arasında paragraftan sonra 6nk (satır aralığı en az; Değer 15nk) boşluk eklenmelidir.

Sayın Yazar(lar), makalelerin kaynak gösterimleri bilindiği üzere önemlidir. Bu sebeple sizlerle paylaştığımız örnekleri makalelerinizde uygulamalısınız. Bu konuda uyumsuzluk gösteren kaynakların gösterime uygun olması için sizlerden düzeltme talep edilir. Bu aşama makalenin gönderim esnasında zorunludur.

Bağlantılardaki örnek gösterimleri Yerli kaynakların gösterimlerinde Türkçeye uyarlamalısınız. Açıklamaları dikkatlice inceleyiniz!

  • Kaynak makaleden alınmış ise:

Wiskunde, B. (2019). Indie pop rocks mathematics: Twenty-One Pilots, Nicolas Bourbaki, and the empty set. Journal of Improbable Mathematics(1), 1935–1968. 

Yurtsızoğlu, Z., & Gül, O. (2022). Spor takımı taraftarının etnosentrik tüketim eğilimi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 20(45), 589-612.

Longmuir, P. E., & Bar-Or, O. (2000). Factors influencing the physical activity levels of youths with physical and sensory disabilities. Adapted Physical Activity Quarterly, 17(1), 40-53.

Kibler, W. B., Press, J., & Sciascia, A. (2006). The role of core stability in athletic function. Sports Medicine, 36(3), 189-198.

Wiskunde, B., Arslan, M., Fischer, P., Nowak, L., Van den Berg, O., Coetzee, L., … et al. (2019). Indie pop rocks mathematics: Twenty-One Pilots, Nicolas Bourbaki, and the empty set. Journal of Improbable Mathematics27(1), 1935–1968. 

  • Parantez atıf/künye gösterimi: (Grady ve ark., 2019) / (Yurtsızoğlu & Gül, 2022)
  • Metin içi atıf/künye gösterimi: Gül ve arkadaşları (2019) / Yurtsızoğlu ve Gül (2022)
  • Kaynak benzer ve/veya aynı yazarların aynı yıl içerisindeki farklı çalışmalarından alınmış ise:

Balkis, M., & Duru, E. (2016a). Birey-çevre, uyumu; erteleme, eğilimi. Akademik doyum ve akademik başarı arasındaki ilişkilerin analizi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39, 119-129.

Balkis, M., & Duru, E. (2016b). Erteleme, öz-düzenleme başarısızlığı, akademik yaşam doyumu ve duygusal esenlik: yetersiz düzenleme veya yanlış düzenleme biçimi, Avrupa Eğitim Psikolojisi Dergisi, 31(3), 439-459.

  • Parantez atıf/künye gösterimi: (Balkis & Duru, 2016a) / (Balkis & Duru, 2016b)
  • Metin içi atıf/künye gösterimi: Balkis ve Duru (2016a) / Balkis ve Duru (2016b)

Daha fazla örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

 Kaynak bildiriden alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Kaynak tezden alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Kaynak yayınlanmamış tezden alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Kaynak kitaptan alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Editörlü kitaptan alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Çeviri kitaptan kaynaktan alınmış ise:

Willardson J. M. (2018). Core gelişimi. (1. Baskı). (Ç. Bulgan, M.A. Başar, Çev.). İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevleri.

  • Web Belgesi, Web Sayfası ya da Raporu kaynaklarından alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

  • Kaynak gazeteden alınmış ise:

Örnek gösterim için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

Güncelleme: 25.07.2023